Elustiil

Mineraalne päikesekaitse – ohutu nii meile kui keskkonnale.

mineraalne päikesekaitse

Paljudele meist meeldib võimalusel veeta aega päikese käes – kas Eestis mõnusat suveilma nautides või reisides. Kahjuks võib päike aga meie nahale päris palju liiga teha, põhjustades põletust, enneaegseid vananemisprotsesse, ville ja isegi nahavähki. Nahavähk on üks levinumaid vähiliike, mida põhjustab UV kiirgus.
Kuidas aga kaitsta ennast ja pereliikmeid efektiivselt kahjuliku päikesekiirguse eest? Ning seda võimalikult looduslikult, ohutult ning keskkonnasõbralikult – vastuseks on mineraalne päikesekaitse!

See päikesevalgus, mida me silmaga näeme, moodustab tegelikult vähem kui pool (umbes 44%) päikese poolt tekitatavast kiirgusest. Lisaks silmaga nähtavale, kuuluvad päikeselt tuleva kiirguse hulka ka nähtamatud infrapuna- (57%) ja ultraviolettkiirgus (3%).
Ultraviolett- ehk pigem tuntud ka kui UV-kiirgus on elektromagnetiline kiirgus, mis jaguneb omakorda erinevateks lainepikkusteks – ultraviolett A ehk UVA ning ultraviolett B ehk UVB. Maale jõudvast UV-kiirgusest moodustab 95% UVA ning ülejäänud 5% UVB kiirgus.
UVA kiirgus on leebem ning seda esineb aastaringselt. See põhjustabki meie naha vananemist ning kiiret kortsude teket. UVB kiirgus esineb intensiivsema päikesega perioodil ning see põhjustab päikesepõletust ja nahavähki. Positiivse mõjuna aitab aga UV-kiirgus meie organismil sünteesida D-vitamiini.

Õnneks saab vähendada päikesekiirguse negatiivseid efekte, muutes päevituskreemi kasutamise päikselistel päevadel regulaarseks – näonahal soovitame päikesekaitset kasutada aastaringselt, iga ilmaga.

On olemas kahte liiki päikesekaitset – keemiline ja mineraalne päikesekaitse, mis kaitsevad nahka UV kiirguse eest erinevatel viisidel.
Keemilistes päikesekaitsevahendites on UV-kiirguse blokaatoriteks keemilised ained (oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, and octinoxate), mis imenduvad naha sisse ning imevad UV-kiirgust endasse. Nii võivad ohtlikud kemikaalid jõuda ka meie vereringesse ning mõjutada meie organismi tasakaalu, tekitada allergilisi reaktsioone või muid nahaprobleeme.
Lisaks inimorganismile võivad keemilised ühendid ohustada ka meie keskkonda – peamiselt maismaa ja vee elustikku (eriti koralle), mistõttu on mitmes kohas maailmas (näiteks Hawaii, Florida, Palau) juba keemilised päikesekaitsevahendid keelustatud (eelkõige vahendid mis sisaldavad koostisosi nagu oxybenzone, octinoxate, octocrylene ja triklosaan).

Mineraalne päikesekaitse ei imendu läbi meie naha ning on selletõttu ka ohutu meie tervisele ja organismile. Kuna kaitsekiht on nahapinnal, siis võivad looduslikud päikesetooted jätta nahale heledama kihi. Hoolimata naha pinnale jäänud õrnast kreemi kihist, ei ummista ega ärrita mineraalsed päikesekaitsevahendid nahka. Mineraalset päikesekreemi võib ohutult kanda ka teiste nahahooldustoodete peale.
Kui keemiliste päikesekaitsevahendite puhul on oluline, et toodet tuleks määrida nahale 20-30 minutit enne päikese kätte minekut, siis mineraalne kreem hakkab efektiivselt mõjuma kohe pärast nahale kandmist.
Mineraalne päikesekaitse sisaldab tsinkoksiidi ja titaandioksiidi, mis on väikesed osakesed mis tekitavad naha pealispinnale füüsilise kaitsekihi ja takistavad UV kiirguse läbipääsemist – UVA ning UVB kiired peegelduvad juba meie nahapinnalt tagasi. Oluline on jälgida ka, et päikesekreem ei sisaldaks nanoosakesi – nii on nahaläbivus veelgi väiksem ning kreemis olevad osakesed ei avalda ka keskkonnale halba mõju.

Kui valid endale ja enda kallitele pereliikmetele päikesekaitsevahendit, siis eelista kindlasti mineraalseid ehk looduslikke päikesekreeme! Kasuta kindlasti päikesekreemi, mis kaitseb nii UVA kui UVB kiirguse eest ning mille päikesekaitsefaktor on vähemalt SPF 30 või rohkem. Et vältida naha enneaegset vananemist ning kortsude teket, siis näol tuleks kasutada vähemalt SPF 50. Lisaks võiks mineraalne päikesekaitse olla ka veekindel, et ujudes ja sportides see kohe maha ei kuluks.
Kui valid nahale määritava kreemi, mitte sprei, siis satub võimalikult vähe kreemi osakesi loodusesse ja ka sinu organismi, sest sprei kujul lendub osa kreemist õhku, kreemi puhul saad aga kogu doseeritud toote otse nahale kanda.

Et sinu mineraalne päikesekaitse oleks lisaks looduslikule koostisele ka võimalikult keskkonnasõbralik, siis vali tooted pakendites, mis sisaldavad võimalikult vähe plasti. Aina enam tootjaid panustab lisaks toote puhtusele ka pakendi keskkonnasõbralikkusele. Näiteks otsusta klaasist või alumiiniumist pakendis toote kasuks – neid materjale on kõige lihtsam ümber töödelda.
Amazinc! on zero waste elustiili bränd Tšehhist, mis on loonud sarja looduslikke päikesekreeme, millel kõigil on mineraalne päikesekaitse. Lisaks toodete puhtusele on kõik nende pakendid alumiiniumist, mida saab korduvalt ja korduvat ümber töödelda. Amazinc! tootevalikust leiab kogu perele sobivad looduslikud päikesekreemid, nii SPF 30 kui SPF 50.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga