Määratlemata

Tee teadlikult tark valik ning vali looduslikud küünlad

Suve möödudes lähevad õhtud aina pimedamaks ning hakkab tekkima tunne, et tahaks küünla põlema panna. Elav tuli ja särav küünlaleek toob tuppa soojust ning helgust ja muudab hämara õhtu hubaseks ja mõnusaks.
Nagu elus kõigega, siis tuleks ka küünlaid teadlikult valida – valik on suur ja lai ning lisaks tavapärasele laiatarbekaubale ehk parafiinküünaldele on tegelikult saadaval ka looduslikud küünlad, mida meie kindlasti eelistada soovitame.

Suurem osa küünaldest, mis poodides saadaval on, valmistatakse mineraal- ehk parafiinvahast, sest see on väga odav ja teiste vahadega võrreldes kõige lihtsamini käsitletav. Parafiin valmib fossiilsetest kütustest ning on nagu bensiin ja diisel taastumatu maavara. Parafiin saadakse määrdeõli rafineerimisel. Kuna tegemist on nafta jääkproduktiga, siis selle põletamisel paiskad sa oma tuppa erinevaid toksiine nagu näiteks benseeni ja tolueeni, mis on tuntud kui vähki tekitavad ained. Ehk iga õhtu kodus parafiinküünlaid põletades võid oma teadmata ohustada nii enda kui pereliikmete tervist.
Seda me ju keegi ei soovi ning tegelikult on olemas väga head ning looduslikud alternatiivid.

Küünalde valmistamiseks saab kasutada ka looduslikke vahasid nagu soja-, päevalille-, kookos-, mesilas- ja palmivaha ehk steariini, ent need on veidi kallimad ja keerulisemalt käsitletavad. Samas on meie tervis ju nii oluline ning just see, mille heaolusse võiks häid investeeringuid teha küll.

Meie Ökomoni tootevalikus on mitmed looduslikud küünlad, mis on kõik kodumaised ning valminud käsitööna siinsamas Eestis.

  • Sojavaha valmistatakse sojaubadest valmistatud õlist. Sojaõli eraldatakse ubadest mehaanilise pressiga või lahustiga. Seejärel valmistatakse sojaõlist sojavaha. Sojavaha ja ka teised taimeõlide vahad on toodetud õli rikastamisel vesinikuga ehk hüdrogeenimisel, mis muudab õli konsistentsi tahkemaks. Kuna soja kasvatatakse nagu igat muud põllukultuuri, on tegemist jätkusuutlikult majandatava taimse toorainega. Sojavahast küünlad ei tekita põledes tahma, mis määrib seinu või lähedal olevaid esemeid. Samuti ei suurenda sojaküünalde põletamine atmosfääri süsinikdioksiidi taset.
  • Rapsivaha on põhjamaine tooraine. See muudab küünalde valmistamise oluliselt keskkonnasõbralikumaks, kuna väheneva transpordikuluga kaasneb ka väiksem ökoloogiline jalajälg. Raps on põhjamaades väga tänuväärne kultuur, sest sellega on teravilja kasvatamise vahepeal võimalus tõsta mulla viljakust. Rapsi kasvatamine ei põhjusta monokultuuride tekkimist ega kahju keskkonnale (näiteks vihmametsade hävitamine) ning ei suurenda ebavõrdsust vaesemates riikides – nii võib juhtuda näiteks palmi- või sojavahast toodetega.
  • Mesilasvahast küünlad on 100% naturaalsed. Lisaks on mesilasvaha looduslik õhupuhastaja, mis tekitab põlemisel negatiivseid ioone, neutraliseerides nii põlemisel allergeene, tolmuosakesi, vingugaasi, tubakasuitsu ja muid lõhnu. Seega on mesilasvahast küünlad lisaks looduslikule ilule ka organismisõbralikud.

Looduslike küünalde lõhnastamiseks kasutatakse kunstlike lõhnaainete asemel eeterlikke õlisid, et need võimalikult puhtana hoida. Eeterliku õli lõhn on küll tagasihoidlikum, aga ohutu ning ei koorma meie hingamisteid.

Tähelepanu tasub pöörata ka küünlatahile. Enamasti on see valmistatud puuvillast ning on vahatatud. Veel tehakse puidust tahte ning kahjuks ka tinast, tsingist, vasest või pliist tugevdatud tahte, mis on raskemetallid. Põlemisel lenduvad nende osakesed tuppa ning mürgitavad õhku. Õnneks on see paljudes riikides praeguseks keelatud.
Kõige keskkonna- ja tervisesõbralikum valik on loomulikult puuvillast või puidust küünlatahid.

Meie Ökomoni poest leiad valiku looduslikke küünlaid, mis kõik on valminud käsitööna Eestis. Vaata kogu küünlavalikut näiteks e-poest või tule meile külla Tallinnasse, Balti Jaama Turu teisele korrusele! 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga