Elustiil, Looduslikud materjalid

Jätkusuutlik suuhügieen- hambapesutabletid, bambusest hambaharjad ja looduslik hambaniit

hambapesutabletid

Hea suuhügieeni hoidmiseks vajaminevad tarvikud nagu näiteks hambaharjad, hambaniit ja hambapasta, on enamasti raskesti taaskasutatavast materjalist ja vahepeal lausa mitmekordses pakendis. Enamik meist kasutavad neid asju igapäevaselt, mis tähendab seda, et prügilatesse koguneb neid kiiresti ja suurel hulgal. Kas sa teadsid näiteks, et kogu meie elu jooksul kasutatud hambaharjad on siiani KÕIK siin maakeral alles, päriselt ka!
Õnneks on inimesed aina keskkonnateadlikumad ning seetõttu on loodud ka palju loodussõbralikumaid alternatiive.

Üheks viimase aja populaarseimaks tooteks on hambapesutabletid, mis on tehtud hambapasta pulbrist ning vormitud tableti kujuliseks. Nad on väikesed ja tahked ning meenutavad rohkem ravimit kui pastat. Hambapesutabletid on võimalik pakendada ja transportida kas taaskasutatavas klaaspurgis või paberümbrikus. Nii ei ole tavapärast hambapasta tuubi üldse vajagi. Tavaliselt on hambapasta tuubid tehtud erinevate plastikute ja alumiiniumi kombinatsioonist, mis pärast kasutusea lõppu jäävad aga meie planeeti pikaks ajaks koormama.

Näiteks meie e-poes on eraldi kategooria “jätkusuutlik suuhügieen“, kus on valikus kodumaine hambapesutablettide lipulaev Others, mis varasemalt kandis nime Münt ning oli viimase hooaja “Ajujahi” saate võitjaks. Others hambapesutabletid on pakendatud klaaspurgikesse. Kerale hambapesutabletid fluoriidiga ja hambapesutabletid fluoriidita on pakendatud püstiseisvasse paberkotikesse.

Kombineerides erinevaid materjale, muutuvad tavalised hambapasta tuubid väga raskesti taaskasutatavaks ning nad lõpetavad oma eluringi kurvalt prügimägedel. Hinnanguliselt ulatuvad äravisatud pasta tuubide mahud miljarditesse aastas. Mõned ettevõtted on turule tulnud juba ka taaskasutatavates tuubides olevate hambapastadega kuid neid on hetkel veel vähe saadaval.

Kõige keskkonnasõbralikum variant hammaste pesuks on hambapesutabletid. Neil on muuhulgas veel see eelis, et nad ei sisalda vett ja on seega lihtsamini transporditavad ning omavad väiksemat süsiniku jalajälge. Kuna tabletid on tahked, siis on nad ka reisimissõbralikud ja valmis pandud portsjonid tagavad selle, et doseeriksid iga kord õiges mahus vahendit. Samuti ei teki peresiseseid vaidlusi, kuidas on kõige õigem saada tuubist kätte viimane osa pastat 😊.

Sarnaselt hambapastadele on ka tablettide koostis erinev. Valikus on nii fluoriidiga kui ka fluoriidita hambapesutablette. Üldiselt soovitavad hambaarstid fluoriidi sisaldavaid tooteid kuna fluoriidil on suur osa hambakivi eemaldamisel ning igemehaiguste ja hammaste lagunemise ennetamisel. Nii et kui sul just fluoriidi vastu allergiat pole siis tasub valida pigem fluoriidiga hambapesutabletid või vähemalt enne oma hambaarstiga konsulteerida.

Lisaks hambapesu tablettidele on Ökomoni valikus veel erinevad bambusest hambaharjad. Bambus on üks kõige kiiremini kasvavaid taimi maakeral – see võib kasvada päevas isegi kuni meeter! Seetõttu on see väga jätkusuutlik materjal ning kasutusea lõpus komposteeruv. Kuna hambaarstid soovitavad hambaharja vahetada iga kolme kuu tagant, siis bambushambaharja kasutades väldime päris suure hulga tarbetu prügi tekkimist.

Kolmas asi mille väljavahetamisele tasub mõelda on hambaniit. Näiteks on olemas vegan hambaniit, mis on suurepärane alternatiiv tavapärasele nailonist hambaniidile. See on looduslik, vaid taimsest materjalist ning on sama vastupidav kui nailonist hambaniidid, aga on valmistatud 100% taastuvatest ressurssidest ning pärast kasutamist ei jää maakerale koormaks. Koostisosadeks on maisitaime söögiks mittekasutatavad osad ning köögivilja õli.

Hambaniidi kasutamine on suuhügieenis väga oluline ning hädavajalik toiming. See puhastab ja eemaldab hammaste vahele jäänud toiduosakesed, mis omakorda vähendab suus olevate bakterite ja katu hulka märgatavalt. Esmalt tuleks hambavahed niidiga puhastada ning seejärel harjata korralikult hambad, et kõik toiduosakesed suust eemaldada. Mis on eriti tore, et näiteks iga ostetud Eco Floss hambaniidi karbi eest istutatakse maakerale üks puu.

Hambaarstide liit soovitab hambaniiti kasutada vähemalt üks kord päevas ja hambaid harjata kaks korda päevas. Et sinu hambad ning kogu suu oleksid pärast pesu kohe eriti puhtad ning värsked, siis tasub kasutada ka suuvett. Tavapärased suuveed on pakendatud plastikpudelitesse ning on vedelal kujul, mis tõstab transpordikulusid ning suurendab süsiniku jalajälge. Õnneks on ka sellele olemas alternatiiv – suuvee tabletid, mis on sarnaselt hambapesutablettidele tahked ning keskkonnasõbralikus pakendis. Ka neid on lihtne ja mugav kasutada – näri, võta veidi vett, loksuta vedelikku suus, sülita välja.

Nii lihtne on zero waste elustiili järgimist alustada just suuhügieeni tooteid välja vahetades – puhaste koostisosade kasutamise ning prügi vähendamise eest tänab sind nii sinu organism kui ka meie keskkond! 🙂 Täpsemalt saad zero waste ehk nullkulu elustiili kohta lugeda meie blogipostitusest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga