Elustiil, Looduslikud puhastusvahendid

Miks valida enda koju ökoloogilised puhastusvahendid?

ökoloogilised puhastusvahendid

Kõik me soovime elada puhtas ja tervislikus kodus, aga kas me sellele ka igapäevaselt mõtleme, et puhas ja tervisele ohutu käiksid käsikäes? Tavapoodide riiulid on täidetud otsast lõpuni värviliste, tugevalt lõhnavate puhastusvahenditega, mille tootesiltides on pikk rida arusaamatuid koostisosi. Aga tegelikult on kõigele sellele olemas ka valik alternatiive – ökoloogilised puhastusvahendid!
Et tuua natuke selgust antud teemasse, selgitame, mis vahe on keemilistel ja looduslikel puhastusvahenditel.

Kui toote sildil on hoiatused nagu näiteks “väldi kokkupuudet nahaga või silmadega” või “aurusid mitte sisse hingata”, siis need on seal tavaliselt põhjusega, sest tegemist on mürgiseid kemikaale sisaldavate toodetega. Uuringud on näidanud, et mõned puhastusvahendite aurud võivad tekitada lausa astmahooge, seega on äärmiselt oluline, et neid kasutatakse suure ettevaatlikkusega. Ning pelgalt kummikinnaste kandmine sel puhul ei aita. Tasub ka teada, et tubade õhutamisest pärast koristamist ei pruugi samuti suurt kasu olla, sest mürgised ained püsivad õhus ja pindadel veel mitu päeva!

Kui toode on täiskasvanu jaoks mürgine, siis laste jaoks on see juba väga ohtlik, sest lapsed on palju väiksemad, tundlikumad ja veel areneva organismiga. Kanged kemikaalid võivad mõjutada laste kasvu ja arengut ning põhjustada mitmeid allergiaid ja hingamisteede ärritust. Sama kehtib ka meie koduloomade kohta. Näiteks võivad ained olla neile ohtlikud, kui nad lakuvad oma käppasid peale keemiliselt töödeldud põrandal jalutamist või magavad keemiliste ainetega pestud pesas.

Mis siis on ökoloogilised puhastusvahendid?

Puhastusvahendeid saab pidada looduslikeks, kui need vastavad teatud üldistele kriteeriumitele. Kõige tavalisem ja levinum kriteerium on see, et ökoloogilised puhastusvahendid peavad olema keskkonnale vähem kahjulikud kui tavakaubanduses olevad laiatarbe vahendid. Kõik saavad sellest ilmselt ühtmoodi aru, aga täpselt on määratlemata kahjuks see, kuidas seda kahjulikkust mõõta ning mis tulemusest alates on “vähem kahjulik”. Loodame, et peagi saabub selgus ning võetakse vastu kindlad nõudmised.

Kindlasti on ära määratletud näiteks see, et ökoloogilised puhastusvahendid (pindaktiivsed ained) peavad keskkonda sattudes lagunema kahjutuks aineks, pakendit peaks olema võimalikult vähe ning need peaksid olema taaskasutatavad (kuid täpselt millisel määral, on taaskord veidi ebaselge ning määratlemata).

Toodetele peavad olema lisatud täpsed juhised selle kohta, mis abinõud on puhastusvahendi kasutamisel vajalikud ning mis kõige tähtsam – kõik vahendid peavad pesema tõhusalt ka madalatel temperatuuridel. Näiteks nõuab EU Flower (mis on kõige laiemalt levinud õigusaktidega reguleeritud ökomärgis EL´is) suurema osa pindaktiivsete ainete lagunemist vähemalt 28 päeva jooksul, aga mõned tehnoloogiliselt arenenud tootjad suudavad isegi tagada, et nende toodete puhul juhtub see juba 48 tunni möödudes.

Ökoloogilised puhastusvahendid ei sisalda allergeene ega kemikaale, mis põhjustavad erinevaid ärritusi. Samuti ei testita looduslikke vahendeid loomade peal ehk nad on julmusevabad.


Tee koos meiega see tark valik – vali ökoloogilised puhastusvahendid!

Mitmed kemikaalid, mis sisalduvad üldlevinud puhastusvahendites mõjuvad meie keskkonnale väga halvasti. Sodium lauryl sulfate (SLS) on tegelikult mürgine meres elavatele organismidele ning ftalaadid põhjustavad loomadel sigimisprobleeme. Lisaks pole antud ained ka inimesele just kõige ohutumad. SLS sisaldavad tooted võivad ärritada nii silmi, nahka kui ka kopse. Ftalaadid võivad kahjustada maksa, kopse, neere ning põhjustada isegi viljatust.

Mitmed pesupulbrid ja hügieenitarbed sisaldavad suures koguses keemilisi ning mürgiseid aineid, mis näiteks nendega pestud riideid kandes läbi naha imbuvad. Nahk on meie suurim organ ning on väga vastuvõtlik kõigele, millega kokku puutume. Seetõttu on oluline valida pesu pesemiseks organismile ohutu looduslik pesupulber või pesugeel.

Looduslikud puhastusvahendid aitavad säästa nii meie organismi kui meie keskkonda. Tegelikult ei olegi tarvis nii palju puhastusvahendeid kui tavaliselt inimestel kodus on. Keskmiselt on majapidamises 8 erinevat puhastusvahendit, neist pidevat kasutust leiab aga 3!
Näiteks üldpuhastusvahendiga ainuüksi saab koristatud juba väga palju pindu. Lisaks puhtale koostisele on ökoloogilised puhastusvahendid biolagunevad ja mitmed neist innovaatilised, et näiteks pritspudelit korduvalt ja korduvalt kasutada saaksime. Skosh bränd on loonud puhastustabletid, millega saab vaid ühe tableti vees lahustamisel valmistada lihtsalt uue loodusliku puhastusvahendi.

Mulieres on aga kodumaine bränd, kes on loonud terve sarja looduslikke puhastusvahendeid terves majapidamises kasutamiseks. Ökomoni tootevalikus on mitmed Mulieres tooted: looduslik pesugeel, looduslik üldpuhastusvahend, looduslikud nõudepesumasinatabletid, Mulieres looduslik äädikas. 

Kõige uuema kodumaise tulijana on meie tootevalikus KLAARA looduslikud puhastuspulbrid, mis põhinevad esivanemate tarkusel ning nende toodete koostises on traditsioonilised ja läbi aegade kasutusel olnud puhastavad ained – söögisooda, sinepipulber, pesupähkel, sidrunhape, õunhape jt.

Kui hakkad endale sobivat puhastusvahendit valima ning soovid teha ohutu ning keskkonnasõbraliku valiku, siis pööra kindlasti tähelepani ka sellele, kas tootja on välja toonud toodete täieliku koostise (INCI). See viitab sellele, et ettevõte soovib olla läbipaistev, ei varja midagi ning ei püüa saavutada lihtsalt ärilist edu ja odavat tuntust.

Mine vaata ka meie e-poodi – oleme loonud eraldi tootekategooria looduslikud puhastusvahendid, et aidata teha sul tark ning ohutu valik.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga