Elustiil, Looduslikud materjalid

Luffa ehk käsnkõrvits- 100% looduslik ja ohutu pesukäsn

Luffa ökomon

Ainuüksi USAs visatakse aastas ära 400 miljonit (seda värvilist) plastiksvammi. Iga viimane neist svammidest on suureks koormaks nii meie kui ka meie koduplaneedi tervisele. Isegi kui see plastik mere või looduse asemel prügimäele jõuab, läheb selle lagunemiseks ikka üle 500 aasta. Mõelge siis ise: kõik teie elu jooksul kasutatud ja ära visatud plastiksvammid või nuustikud on siiani meie maakeral alles, KÕIK!

Üheks suurepäraseks keskkonnasõbralikuks alternatiiviks plastiksvammidele on luffa nõudepesusvamm (inglise keeles loofah). See on 100% looduslikust materjalist pesukäsn, mis on valmistatud kuivatatud käsnkõrvitsa ehk luffa taime viljast (enamasti Luffa aegyptiaca või Luffa acutangula).

Luffa on kõrvitsaliste sugukonda kuuluv taim, mis kasvab looduslikult troopilises ja subtroopilises kliimas, peamiselt Lõuna- ja Edela-Aasias Indias, Hiinas, Vietnamis, Jaapanis, aga ka Kesk-Ameerikas. Kunstlikult võib taime kasvatada ka mujal (sh kasvuhoones), kus on piisavalt soe ja niiske ning puudub öökülm.

Käsnkõrvitsa vili meenutab välimuselt kurki või kõrvitsat. Aasia köögis tarvitatakse taime vilju ka kulinaarsel eesmärgil, kuid selleks sobivad vaid noored viljad. Kuivanud käsnkõrvitsa vilja tugev kiuline struktuur ja hea veeimavus teevad sellest muuhulgas suurepärase loodusliku pesukäsna.

Luffa vili looduslikus kasvukeskkonnas
Luffa vili looduslikus kasvukeskkonnas

Pesukäsnad valmistatakse vaid täielikult küpsetest käsnkõrvitsa taime viljadest. Selleks, et viljast saaks pesukäsn jäetakse valminud vili kuni kuueks kuuks varre külge kuivama kuni sellest jääb järgi üksnes kiuline sõrestik. Kuivanud vili eemaldatakse varre küljest, kooritakse ning puhastatakse seemnetest. Kooritud vilja leotatakse puhastamiseks ja desifintseerimiseks vee ja valgendi lahuses. Siit edasi on vilja võimalik erineval moel töödelda, lõigata erineva suurusega tükkideks või viiludeks, pressida lapikuks, vormida erinevaid kujusid või lisada tekstiilile.

Luffa peamiseks eeliseks teiste pesukäsnade ees on selle täielikult looduslik koostis, mis teeb sellest keskkonnasõbraliku ning zero waste elustiili alternatiivi eriti sünteetilistest materjalidest valmistatud pesusvammidele ja -nuustikutele. Kuna luffa pesukäsn on valmistatud 100% taimsest viljast, sobib see hästi ka veganitele ning on kodustes tingimustes komposteeritav. Luffast tooted lagunevad kasvõi koduaias täielikult juba 30 päeva jooksul! Täiesti ideaalne nullkulu toode!

Luffast ehk käsnkõrvitsast valmistatakse ka suurepäraseid luffa kehapesukäsnasid ning luffa koorimispadjakesi. Kiuline struktuur aitab tekitada vahtu ning õrnalt nahka koorides eemaldada surnud naharakke ja muud mustust. Masseerides käsnaga nahka aitab see ergutada vereringet. Tee luffa sooja vee all märjaks ning kasuta nagu tavalist pesusvammi õrnalt vastu nahka hõõrudes ja kergelt ringikujuliste liigutustega nahka masseerides. Käsna võib kasutada nii pesuvahendiga kui ka ilma. Enne esimest kasutamist leota käsna mõnda aega soojas vees, et see muutuks pehmemaks. 

Loputa käsna peale igakordset kasutamist eelistatavalt sooja vee all ning aseta jahedasse ja kuiva, hea õhuringlusega kohta kuivama (vanniäär, dušinurk või -kabiin võib selleks olla liiga niiske). Korralik kuivatamine aitab vältida bakterite kasvu. Selleks, et käsn ei muutuks ebahügieeniliseks (pidevalt niiske pind on soodne keskkond bakterite kasvuks) ning kauem vastu peaks on soovitatav seda regulaarselt puhastada. Regulaarse kasutamise korral võiks luffa svammi puhastada vähemalt iga paari nädala tagant.

Puhastamiseks piisab käsna leotamisest 2-5 minutit kuumas või keevas vees või 10%-lises vee ja valgendaja lahuses. Luffast käsna võib kõrgemal temperatuuril pesta ka pesumasinas või nõudepesumasinas. Regulaarne puhastamine aitab oluliselt pikendada käsna eluiga. 

Luffa käsna kasutamise iga sõltub peamiselt sellest kui tihti ning milleks ja kuidas seda kasutatakse. Regulaarsel puhastamisel ja desinfitseerimisel võib luffa käsna kasutada nii kaua kui see vastu peab. Ilma puhastamiseta on käsn soovitatav välja vahetada iga kolme või nelja nädala tagant vältimaks bakterite vohamist ja sattumist svammilt nahale või sinu nõudele. Sama soovitus kehtib ka teiste pesusvammide puhul.

Luffa svammi õhukesi lõike võib kasutada ka tükiseebi või tahkete šampoonide ja palsamite alusena. Kuivatatud käsnkõrvitsa loomulikult poorne struktuur võimaldab liigsel veel läbi imbuda ning tahke šampoon, palsam või tükiseep kuivab kiiremini ning kestab kauem.

Ökomoni tootevalikust leiad ka Tartu üliõpilasfirma LUFFA linavildist puhastuslapid, ja LUFFA kahepoolsed nõudepesusvammid, mis on kodumaised, korduvkasutatavad ja 100% looduslikud.

Viited:
https://en.wikipedia.org/wiki/Luffa
https://seebipood.ee/luffa-looduslik-taimne-pesukasn/
https://luffa.ee/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga