Elustiil

10 lihtsat nippi, et sinu ökoloogiline jalajälg väheneks

Ökoloogiline jalajälg

Ökoloogilise elustiili põhimõte on vähendada Maa looduslike ressursside kasutamist ja elada koormamata liigselt planeeti, loomi ja teisi inimesi. Inimesed, kes elavad keskkonnateadlikumalt püüavad hinnata ja välja arvutada, kui suur on nende ökoloogiline jalajälg. Nad püüavad oma igapäevase käitumisega vähendada ökoloogilist jalajälge, samal ajal nautides mida loodusel on neile pakkuda, võimalikult vähese prügi tekitamisega. Nullkulu, plastivaba, biolagunev, orgaaniline, julmusevaba, vegan, taimepõhine või looduslik on vaid väike osa sõnadest mida seostatakse ökoloogilise elustiiliga.

Jagame mõned lihtsad nipid kuidas alustada keskkonnasõbralikuma eluviisiga.

  1. Säästa energiat. Eemalda elektroonilised seadmed vooluvõrgust ja ära jäta telefoni laadima, kui aku on juba täis. Vali A-märgisega energiatõhusaid tooteid.
    Vaheta kodused elektripirnid LED pirnide vastu. LEDid kasutavad oluliselt vähem energiat, mis tähendab väiksemat energiakulu ja mõju meie keskkonnale. Kustuta toast lahkudes kõik tuled.
  2. Säästa vett. Lühenda duši all käimise aega ja ära lase veel terve pesemise vältel joosta. Keera kraan kinni ka näiteks hambapesu ajal.
  3. Vähenda oma kodus plastikust pakendite hulka. Alusta oma kodus näiteks vannitoast või köögist. Vaheta järk- järgult välja kõik plastpakendites tooted ning plasti sisaldavad koristustarbed. Ökomoni e-poes on saadaval mitmed keskkonnasõbralikud kodutarbed.
  4. Vähenda oma süsiniku jalajälge. Kui sõidad autoga, mõtle läbi millal ja kuidas sõita, et ei teeks üleliigseid sõite. Kui võimalik, eelista jalgratast või ühistransporti. Võimalusel jaga sõprade või tuttavatega kuskile sõites autot. Proovi näiteks järgmisel puhkusereisil rongiga reisimise varianti. 
  5. Hangi endale korduvkasutatav veepudel ja kohvitops ning kasuta toidu hoiustamiseks ja kaasa võtmiseks korduvkasutatavaid karpe. Osta endale näiteks klaasist veepudel või termospudel ja täida seda ise veega, selle asemel, et osta ühekordseid veepudeleid. Kui oled kohvi või tee jooja, siis osta endale klaasist kohvitops ja kasuta seda ühekordsete topside asemel. Paljudes kohtades saad oma topsiga kuuma joogi ka soodsamalt.
  6. Kasvata võimalusel ise oma toitu. Kui omad aeda, on ideaalne võimalus kasvatada ise erinevaid puu- ja köögivilju. Korteris elades kasvata näiteks lastega koos rõdul või aknalaual tomateid või muid põnevaid vilju ja maitsetaimi. Poest või turult ostes, eelista kohalikku hooajalist kraami. Proovi süüa vähem liha.
  7. Šoppa vastutustundlikult. Väldi kiirmoodi ja võimalusel vali orgaanilisest puuvillast riided. Mine poodi riideid ostma vaid vajadusel, et vältida tarbetuid oste. Ka second-hand poodidest võib leida väga ägedaid riideid, jalanõusid või kotte. Võimalusel eelista ühest materjalist valmistatud riideesemeid, mitte segamaterjale. Sinu ökoloogiline jalajärg väheneb märgatavalt.
  8. Likvideeri liigne paberpost. Telli oma arved e-mailile ning kleebi postkastile kleeps, et ei soovi tellimata posti. Ajalehti ja ajakirju saad ka näiteks digiversioonina tellida ning lugeda.
  9. Väldi ühekordseid ja lühikese elueaga esemeid. Poodi minnes kasuta korduvkasutatavat riidest kotti ning oma karpe. Väldi kilekotte ning ühekordseid plastiknõusid. Võta kasutusele metallist joogikõrred.
  10. Sorteeri prügi. Viimasel ajal on prügi sorteerimine vähemalt linnades inimestele väga lihtsaks tehtud. Erinevad konteinerid on toodud linnaelanikele võimalikult tihedalt kortermajade lähedusse, et ei peaks liigselt vaeva nägema prügi kuskile viimisega. Prügi sorteerimist võid alustada ka järk-järgult, et tekitada harjumust. Kõige lihtsam on alustada vanapaberi ja klaastaara eraldi kogumisega, liikudes edasi biojäätmetega ning lõpuks ka pakendid. Tõenäoliselt eraldavad panditaarat juba enamus meist 😊.

Lisaks sellele, et eelpool nimetatud lihtsate muutuste tegemisel väheneb sinu ökoloogiline jalajälg, hoiad nii toimides kokku ka suure hulga raha. Proovi ise järgi ja nii maakera kui sinu rahakott tänavad sind. Üheskoos nii toimides saame ka järeltulevatele põlvedele jätta sama kauni ja puhta looduse nagu meil endal on.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga