Elustiil

Tee tark valik- võta kasutusele metallist joogikõrred!

metallist joogikõrred

Kõrtel on üsna pikk ajalugu – esimesed teadaolevad kõrred (just need metallist joogikõrred) pärinevad iidsetelt Sumeritelt, umbes 5000 aastat tagasi, kes kasutasid väärismetallist tehtud torukesi jookide fermenteerimiseks. Esimesena patenteeris joogikõrre Marvin Stone aastal 1888, kuid tema valmistas neid paberist. Plastist joogikõrred tulid kasutusele 1960ndatel, sest avastati, et plastikust on oluliselt odavam toota kui paberist, samuti on see vastupidavam.

Alates sellest ajast kasutatakse maailmas kõrsi väga palju. Ainuüksi Ameerikas tarvitatakse ühe päeva jooksul ära ligikaudu 500 miljonit plastist joogikõrt. Inglismaal umbes 8,5 miljardit ühes aastas. Lisades juurde muu maailma tarbimise, on arusaadav, miks on aja jooksul tekkinud kõikjal looduses plasti üleküllus. Ookeanid on muutunud prügimägedeks ning kasutusele on võetud termin “ohtlik mikroplast”. ÜRO andmetel moodustavad suurema osa plastreostusest just ühekordselt kasutatavad joogikõrred, kilekotid ja söögiriistad.

Õnneks astutakse järk-järgult samme plastreostuse vähendamiseks – näiteks on loobunud plastist joogikõrtest nii Starbucks kui McDonald’s, kellel on üle maailma väga palju söögikohti. Samuti on tänaseks paljud riigid keelanud ühekordsete plastnõude ja -kõrte kasutamise. Alates 3. juulist 2021 on ka Eestis keelatud ühekordsed, lühikese elueaga, plastikust tooted, sh joogikõrred.

Et anda enda poolt panus plastireostuse vähendamisele, väldi ühekordsete plastist kõrte kasutamist, sest vastupidiselt algsele eesmärgile tekitab tänapäeval plastkõrs hoopis rohkem kahju kui kasu. Loomad ja muud elusolendid lämbuvad või saavad viga neid toidu pähe süües ning kuna plast ei lagune, vaid pudeneb aja jooksul väiksemateks tükkideks ehk mikroplastiks, siis kõik need imeväiksed silmaga nähtamatud tükid kaovad meie toiduahelasse ning jõuavad ringiga meie organismi (süües näiteks kala vm mereande). Arvestades, kui lühiajaline kasutus on ühel joogikõrrel (vaid loetud minutid), siis ei saa nii lühike aeg olla määrava tähtsusega ja vajalik selleks, et loodus ja loomad ning mikroplasti näol ka inimesed kannatavad.

Kui tekib siiski soov või vajadus joogikõrs haarata, siis parim viis on kasutada metallist alternatiivi. Ökomoni e-poes on meil eraldi tootekategooria – metallist kõrred, kus on erinevat roostevabast terasest joogikõrred ning puhastusharjad. Metallist joogikõrred on valmistatud roostevabast terasest, väga vastupidavad, korduvalt ja korduvalt kasutatavad, mugavad ja keskkonnasõbralikud. Metallist joogikõrred sobivad pesemiseks nõudepesumasinas ja nende jaoks on olemas ka spetsiaalsed puhastusharjad. Edaspidi saad kõrre pista kotti ning seda ka väljas käies kaasas kanda. Mis kõige olulisem – saad seda kasutada aastaid!

Roostevabast terasest korduvkasutatavad metallist joogikõrred on BPA, ftalaatide ja pliivabad. Need on vastupidavad ja sobivad ideaalselt külmade jookide, smuutide või kokteilide serveerimiseks.

Loobudes plastkõrrest või vahetades selle alternatiivi vastu, annad oma panuse looduse säästmisse mitmel tasandil (puhtam õhk, maapind ja ookean) ning aitad vähendada ühekordsete plastesemete levikut maailmas.

Vaata ka rohkem korduvkasutatavaid nullkulu elustiili tooteid: https://www.okomon.ee/tootekategooria/zerowaste-elustiil/

Viited:
https://www.nationalgeographic.com/environment/article/news-plastic-drinking-straw-history-ban
https://endplasticwaste.org/en/our-stories/the-plastic-waste-problem-explained
https://kaupmeesteliit.ee/wp-content/uploads/2020/12/SUP-DIREKTIIVI-N%C3%95UDED_Kaupmeeste_Liit_16dets2020.pdf

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga