Määratlemata

Mis on ohutu toiduainetööstuses kasutatav silikoon ja miks on see parem kui plastik?

Silikoon on sünteetiline polümeer, mille koostisest leiab nii keemilise elemendi räni (Si) kui ka hapniku molekulid. Toiduainetööstuses kasutatakse erinevate abi- ja töövahendite tootmiseks plaatinasilikooni (plaatinat kasutatakse silikooni valmistamisel katalüsaatorina), mis on eriti tunnustatud tema kasutajasõbralikkuse poolest – see on organismile ohutu ning praktiliselt allergiavaba silikoon. 

Plaatinasilikoon on toiduga kokkupuuteks mõeldud ohutu materjal, mis ei sisalda keemilisi aineid ning muid mürke nagu näiteks nafta, BPA, flataadid, PVC, lateks jms. Erinevalt plastikust ei eraldu silikooni lagunemisel kõik need mürgid ega mikroplast ka meie loodusesse.
Kõik plastikud sisaldavad eelpoolnimetatud naftapõhiseid kemikaale ja erinevaid mürkaineid, mis võivad põhjustada vähki, viljatust ning üldse mõjuda halvasti inimeste neuroloogilisele arengule ja immuunsussüsteemile. Eriti ohtlikud on plastikus sisalduvad kemikaalid lastele, kuna väike organism alles kasvab ja areneb. Sageli jääb plastik loodusesse ning hakkab lagunemise käigus eraldama mürkaineid, mis on kahjulikud meie loodusele.

Silikoon on väga paindliku temperatuuritaluvusega (-40 kuni 230°), madala soojusjuhtivusega ning kummilaadsete omadustega materjal, mis ei soodusta mikrobioloogilist kasvu. Peale selle on ta veekindel, vastupidav ning mittedeformeeruv materjal. Sobib kasutamiseks nii sügavkülmas, mikrolaineahjus kui tavaahjus ning puhastamiseks võib asetada nõudepesumasinasse.
Ühtlasi on silikoon ka ümbertöödeldav materjal. Meie hetkel kehtivate jäätmete sorteerimise juhiste järgi kuuluvad silikoonist esemed pärast kasutusea lõppu olmeprügi hulka.

Ohutu, toiduainetööstuses kasutatav silikoon leiab kasutust mitmetes erinevates vormides – nii vedelana, geelina kui ka tahkel kujul. Erinevate toodete näol leiab see materjal aina rohkem kasutust inimeste igapäevaelus, milleks võivad olla toimetused köögis või lastega, toimingud majapidamises või hoopis leiab see rakendust hügieenis – igal juhul on tegemist jätkusuutliku materjaliga, mida kasutades ja plastikule eelistades on võimalik enda jalajälge oluliselt vähendada.

Ökomoni e-poe valikus on näiteks korduvkasutatav küpsetusmatt, klaasist kohvitops, millel on kuumakindel silikoonist värviline ümbris või klaasist veepudel halli silikoonist ümbrisega.

Viited:
www.polytek.com
https://silikoon.ee/silikoonist/
https://www.stasherbag.com/blogs/stasher-life/food-grade-silicone-what-is-it-and-why-is-it-better-than-plastic

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga